Top Menu
Language Select
  Malay  | English
W3C Color Changer
Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Font Sizer
Background Changer
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 
Banner
Last Updated Date
Kemaskini Pada: 13 Jul 2015
Versi 6.0.9
Footer Menu
Best Viewed
Profil Daerah Bintulu Cetak Profil Daerah Bintulu

Picture

 

          Pentadbiran Bahagian Bintulu telah bermula apabila Daerah Bintulu dinaikkan taraf menjadi sebuah Bahagian dalam tahun 1987. Bahagian Bintulu merupakan Bahagian yang ke-sembilan(9) dalam Negeri Sarawak.

Apabila Daerah Bintulu telah dinaikkan taraf menjadi Pentadbiran Bahagian. Daerah Kecil Tatau juga turut dinaikkan taraf menjadi sebuah Daerah penuh pada tahun sama.

Pada masa ini Bahagian Bintulu mempunyai dua buah Daerah penuh iaitu Daerah Bintulu dan Daerah Tatau di samping sebuah Daerah Kecil iaitu Daerah Kecil Sebauh.

Pentadbiran Bahagian Bintulu merangkumi Daerah Bintulu dan Tatau. Luas kawasan pentadbiran ialah 12,194 km persegi dan dihuni oleh penduduk yang berbilang kaum, agama dan bangsa kira-kira 210, 000 orang (Jabatan Perangkaan Tahun 2008).

Pejabat Residen diketuai oleh Residen dan dibantu oleh Pegawai Pembangunan Bahagian, Pegawai Tadbir, Penolong Pegawai Tabdir, Pembantu Tadbir dan Kumpulan Sokongan Bawahan.

Pejabat Daerah Bintulu diketuai oleh Pegawai Daerah yang bertanggungjawab kepada Residen dan dibantu Pegawai Tadbir, Penolong Pegawai Tadbir, Pembantu Tadbir dan Kumpulan Sokongan bawahan. Daerah Bintulu merangkumi sebuah Daerah Kecil Sebauh yang diketuai oleh Pegawai Tadbir dan Pembantu Am Rendah.

Pejabat Daerah Tatau diketuai oleh Pegawai Daerah, Pegawai Tadbir, Penolong Pegawai Tadbir, Pembantu Tadbir kanan, Pembantu Tadbir dan Kumpulan Sokongan Bawahan.

 
|